Lasten koripallo on hyvä harrastus

Suomen yllättävän hyvä menestys viimeisimmissä koripallon EM-kilpailussa kasvattaa varmasti koripallon harrastajamääriä. Koripallon suosio Suomessa on kasvanut tasaisesti viime vuodet, mutta nyt urheiluseurat odottavat ryntäystä halleille ja juniorijoukkueisiin. Moni lapsi haaveilee varmasti olevansa seuraava Lauri Markkanen. Lasten koripallo on hyvä liikuntaharrastus, joka parantaa sopivassa suhteessa sekä kestävyyttä että koordinaatiota. Myös voima kehittyy monipuolisten harjoitusten avulla. Lasten koripallo on myös sosiaalinen laji, sillä joukkuekaverit tulevat harjoitusten myötä hyvin tutuiksi. Siksi koripallo opettaa lasta toimimaan hyvin myös sosiaalisissa tilanteissa. Koripallo sopii sekä tytöille että pojille ja sen pelaaminen on hyvä aloittaa noin kouluikäisenä, kun pallon käsittelyyn tarvittavat taidot ovat kehittyneet. Useimmat aloittavat koripallon paikallisessa seurassa, joita saattaa isoissa kaupungeissa olla useita. Vanhempien kannattaa valita lapsen seura sen mukaan, että harjoituksiin kulkeminen käy mahdollisimman kätevästi. Helpointa on tietysti, jos harjoitukset pidetään lapsen omalla koululla.

Mitä tulee huomioida, kun lapsi aloittaa koripallon?

Lapsi voi aloittaa koripallon pelaamisen ollessaan noin 7-vuotias. Tällöin hänen motoriset kykynsä ovat kehittyneet sellaisiksi, että hän pystyy oppimaan pallon pomputtamisen, kuljetuksen ja heittämisen. Useimmissa seuroissa ekaluokkalainen pääsee liittymään juniorijoukkueeseen. Lasten koripallo on siitä jännittävä laji, että joukkueet muodostetaan aina ikäkausiryhmittäin. Näin lapsen kanssa samaan joukkueeseen kuuluu ainoastaan tiettynä vuonna syntyneitä lapsia. Useimmiten joukkueeseen otetaan uusia jäseniä lähinnä syksyisin. Jos tilaa on, voi harrastukseen mennä mukaan myös kesken kauden, mutta helpointa on aloittaa muiden mukana syksyllä. Näin lapsi oppii perusteet samaan aikaan muun joukkueen kanssa ja myös ystävyyssuhteiden solmiminen on helpompaa. Lasten koripallo on laji, jota voi pelata useissa seuroissa. Sopivaa seuraa kannattaakin alkaa katsella jo loppukesästä. Usein kannattaa valita seura, jonka juniorityöllä on pitkät perinteet. Myös omat aikataulut tulee ottaa huomioon. Jos vanhemmilla ei ole aikaa kyyditä lapsia harrastuksiin, on omalla koululla harjoitteleva seura paras vaihtoehto.
Lasten koripallo on helppo harrastus senkin vuoksi, että varusteita ei juuri tarvita alkuun pääsemiseksi. Shortsit ja T-paita sekä sisäpelikengät ovat ainoat välttämättömät varusteet. Myös oman koripallon voi hankkia kotona harjoittelemista varten, mutta sekään ei aluksi ole täysin välttämätön, sillä seuroilta löytyy kyllä palloja. Kevyen varustetason vuoksi koripallo on usein myös varsin edullinen harrastus, ainakin lasten tasolla. Seurojen jäsenmaksutkin ovat kohtuullisia, sillä useimmat seurat harjoittelevat koulujen liikuntasaleissa tai kaupunkien hallinnoimissa palloiluhalleissa. Näin tilojen vuokratkin pysyvät kohtuullisina, eivätkä siten heijastu korkeisiin jäsenmaksuihin. Koripallo on siis helppo ja halpa urheiluharrastus lapselle. Se myös tarjoaa paljon mielenkiintoista opittavaa, mutta myös hauskanpitoa yhdessä oman joukkueen kanssa.

Kilpailutoiminta alkaa varhain

Vaikka kyseessä onkin lasten koripallo, kilpailutoiminta on siinäkin usein hyvin aktiivista. Naapuriseuraa vastaan pelataan harjoituspelejä usein heti ensimmäisiltä harrastusvuosilta alkaen. Varsin nopeasti lähdetään myös alueellisiin turnauksiin. Kilpailumatkat järjestetään usein viikonloppuisin ja ne saattavat vaatia vanhemmilta pientä rahallista panosta silloin, jos matka suuntautuu jonnekin omaa kylää kauemmaksi. Monet joukkueet keräävät kuitenkin rahaa myös talkootöin, joten suuria rahallisia menetyksiä ei ainakaan ensimmäisinä harrastusvuosina ole luvassa. Usein kilpailumatkat kasvattavat lapsen motivaatiota pelaamiseen. Lisäksi kilpaileminen tiivistää joukkuetta ja mahdollistaa lapsille yhteisten muistojen ja kokemusten saamisen. Kilpaileminen ei tietenkään ole pakollista, jos vanhemmat tai lapsi eivät jostain syystä halua sitä tehdä. Teini-iässä joukkueet usein eriytyvät kilpaileviin edustusjoukkueisiin ja harrastusjoukkueisiin, joissa kilpaileminen on vähäisempää. Lasta kannattaa ehdottomasti kuunnella tässäkin asiassa, sillä toisille kilpaileminen aiheuttaa turhaa jännitystä ja stressiä. Toisaalta taas kilpailuihin osallistuminen saattaa kasvattaa lapsen itsetuntoa, joten sitä kannattaa ainakin kokeilla.